LAYHER RESTORASYON İŞLERİNE ÖZEL SİSTEM İSKELE ÇÖZÜMLERİNDE DE FUARIN GÖZDESİ OLDU.

Restorasyon işleri, diğer inşaat işlerinden farklı olarak özel bir ilgi, sabır ve beceri gerektirir. Geçmişi günümüze taşırken, daima mükemmeli isteriz. Geçmiş miraslarımızın günümüze nazaran daha estetik ve daha çok detay barındıran bir yapıda olmaları sebebiyle bu yapıları restore etmek, aynı zamanda birçok problemi beraberinde getirmektedir. Özellikle geniş açıklıkların, geniş salon ve galerilerin bulunduğu, çoğunluğu yüksekte yapılması gereken, uzun süreli ve daha dikkat gerektiren çalışmalar, müteahhitlerin işlerini bir hayli zorlaştırmaktadır.

İşte tam bu noktada sektöre özel çözümlerimiz ile geçtiğimiz aylarda gerçekleşen Heritage İstanbul fuarının ilgi odağı olduk.

3-5 Mayıs 2023 tarihlerinde, İstanbul Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayında düzenlenen, 7. Uluslararası Koruma, Restorasyon, Arkeoloji, Müzecilik ve Kütüphanecilik Fuarı ve Konferansı etkinliğinde yer aldık. Fuarda standımızı ziyaret eden misafirlerimize restorasyon sektöründe yaptığımız işleri anlattık ki Sümela bunların başında gelmektedir.

Karacan Grup tarafından yürütülen Sümela Manastırı restorasyon işinde, zorlu saha koşullarında yapılan keşif ve detaylı incelemeler sonrasında ortaya çıkan projeler en ince ayrıntısına kadar değerlendirilerek; sevk, stoklama, uygulama alanına taşınma ve kurulum süpervizyonu gibi tüm aşamalar için detaylı bir planlama yapılarak projeye özel çözümler sunulmuştur. Deniz seviyesinden 1.150 metre yüksekte konumlanan manastırda, yeterli stok barındırma alanının olmaması ve malzemelerin belli bir seviyeden sonra sahaya teleferikle taşınma gereksinimi nedeniyle detaylı bir lojistik planı yapılmasını zorunlu kılmıştır. LayPLAN yazılımı sayesinde iş planına uygun olarak tedarik planı yapılmış ve Layher'in Lightweight ürünlerinin kullanımı ile daha ekonomik bir lojistik planlaması mümkün kılınmıştır. Kaya yamacına inşa edilmiş olan Sümela Manastırı yapılarını koruma amaçlı iskele sisteminin kurulumu, yamaç tarafında Layher Çelik 450 LW kafes kirişlerin kayaya ankrajlanmasıyla gerçekleştirilmiştir. LayPLAN SIM kullanılarak detaylı keşif sonrası çalışılan projede 3D modelleme sayesinde projeyle saha uyumu birebir sağlanmıştır.

Geçtiğimiz yıllarda, tüm bu önemli projelere ilave olarak yine İstanbul’da, bir tarihi yapının onarımı ile ilgili olarak Layher iskele sistemleri ve çatı koruma sistemleri kullanılarak, öngörülen proje bitiş zamanına sadık kalınıp güvenli bir şekilde işin tamamlanması sağlanmıştır. Layher ürünlerinin sunduğu benzersiz çözümler ve uzman ekiplerin gayretleri ile şehrin işleyen düzenini durdurmadan, büyük bir titizlikle bir başarı hikayesine daha imza atılmıştır. Dar sokakları ve daima insan trafiğinin yoğun olduğu Beyoğlu semtinde 15m x 15m açıklıklı bir çatı koruma sistemi, yaklaşık 40m’nin üzerinde yüksekliğe sahip tarihi yapının cephelerine kurulan iskeleler üzerine uygulanmış olup, güçlendirme ve renovasyon çalışmaları yapılmıştır. Çelikle yapılması öngörülen işin tamamlanma süreleri, Layher iskele ve çatı sistemleri ile 1/10 oranında daha kısa sürelerde tamamlanmıştır.

Restorasyon işleri ile ilgili ülke genelindeki tüm projelerde, gerek devlet kurumlarımız, gerekse müteahhit firmalar ile beraber saha keşifleri, teknik analizler ve detaylı proje çalışmaları gerçekleştirerek, zorlu saha şartlarında en uygun çözümleri sunmaya gayret gösteriyoruz. Layher olarak geçmişimize verilen önemin farkındalığı ile restorasyon alanındaki faaliyetlerle yakından ilgileniyor ve bu bakış açısıyla kendimizi geliştirmeye çalışıyoruz.

BİR BAKIŞTA AVANTAJLAR:
  • Tarihi eserlere zarar vermeyecek şekilde, çok hızlıca kurulması mümkün olabilen geçici koruma sistemleri.
  • Yapıların, askılama yöntemi ile güvenli hale getirilmesi.
  • Arkeolojik kazı çalışmalarının, her türlü olumsuz hava şartlarında yapılabilme olanağı.
  • Tarihi alanda, ziyaretçilerin güvenle gezmesine olanak sağlayan yürüme yolları.
  • Yükler hesaplanarak yapılan detaylı projelendirme çalışmaları.
  • Yerinde keşif ve teknik destek ile tüm zorlu saha şartlarında, optimum iskele çözümleri.

Amacımız; iskele kurulumunu daha kolay, hızlı ve güvenli bir hale getirmektir.

BİRLİKTE DAHA YÜKSEĞE!